De productvisie
Als Freelance Product Owner start ik samen met stakeholders van de organisatie met het maken van de productvisie. Zonder visie is het onduidelijk waarom een product of service gemaakt wordt, welk klantprobleem er opgelost wordt en aan welke concrete doelen het product bijdraagt of gaat dragen. Een veelgebruikt canvas om dit te doen is het Product Vision Board van Roman Pichler.
Een productvisie kun je ook gebruiken om te bepalen of een nieuwe epic of feature wel op de product backlog thuis hoort. Niet ieder idee draagt altijd bij aan het behalen van een product goal.
Voordelen van het maken van van een product visie:
- Duidelijk welk probleem opgelost wordt
- Validatie tool voor nieuwe epics en features
- Draagt bij aan behalen van de product goal
Aan de slag met de product backlog
Met de product visie in de hand kan ik starten met het maken van de product backlog. Afhankelijk van de situatie schrijf ik zelf epics, features en/of user stories of ik laat dat over aan het scrum team. Als Freelance Product Owner blijf ik wel altijd verantwoordelijk voor de inhoud en volgorde van items op de product backlog.
Ieder item dient direct of indirect een bijdrage te leveren aan het behalen van de product goal. De volgorde van backlog items bepaal ik op basis van een combinatie van factoren zoals effort, waarde, risico, afhankelijkheden van mogelijke andere teams etc.
Hierbij wordt de waarde bepaalt in overleg met stakeholders en wordt de inspanning die nodig is om een product backlog item uit te voeren ingeschat door de developers tijdens de product backlog refinement of sprint planning.
Om het inschatten van de effort eenvoudiger te maken worden grote brokken werk opgehakt in kleinere brokken zoals epics, features en user stories of kortweg backlog items. Hiervoor maak ik als freelance product owner vaak gebruik van technieken zoals story mapping. Hierbij kan ook al een eerste indicatie gemaakt worden wat als MVP beschouwd wordt en welke items minder belangrijk zijn.
Een PSPO certificering is waardevoller in een omgeving waar de scrum waardes ook echt tot uiting kunnen komen
Hoe ben ik als freelance product owner
Ik ben bovenal een mensenmens. Zonder plezier tussen en met elkaar is de kans op succesvol en prettig samenwerken een stuk kleiner. Ik vind het dan ook belangrijk dat er ruimte is om de scrum waardes tot uiting te laten komen binnen een team.
Mijn kracht:
- zorgen voor goede sfeer in een team
- neerzetten van heldere product visie en strategie
- co creëren met scrum team en stakeholders
- geen angst om beslissingen te nemen
- getting things done!
Als Freelance Product Owner verwacht ik van ieder individu in een scrum team de wil om continue te verbeteren. Daarnaast helpt het enorm wanneer niet alleen het team maar ook het management van een organisatie kennis heeft over de gekozen agile smaak zoals bijvoorbeeld Nexus, Scaled Agile Framework (SAFe) of Large-Scale Scrum (LeSS).
Scrum team
Als interim Product Owner ben ik onderdeel van een scrum team waarbij ik graag een goede scrum master of agile coach naast me heb. Dat helpt om iedere dag een betere product owner te worden en sneller tot de juiste waarde te komen met het team.
Sfeer is voor mij een belangrijk element in een team. Zonder plezier, lol en openheid is de kans op succes een stuk lager is mijn ervaring. Daarom vind ik het belangrijk dat er een goede chemie is tussen de teamleden. Het team bepaalt met elkaar welke manier van samenwerken prettig is.
Een misvatting die soms gemaakt wordt is dat een (Freelance) Product Owner verantwoordelijk is voor het team. Dat is niet zo. Een product owner is verantwoordelijk voor het product waar aan gewerkt wordt en het maximaliseren van de waarde daarvan. Een Product Owner wordt daarom ook wel Value Maximizer genoemd.
Ervaring als freelance product owner
Ik heb ervaring als Interim Product Owner in de volgende branches:
- Consumer electronics
- Finance
- Healthcare
- Telecom
- Travel
- Verzekeringen
Ik heb de afgelopen jaren vooral gewerkt als een Product Owner voor conversational ai, een Product Owner voor chatbots en een Product Owner Search. Dit zijn specialismes geworden.
Door mijn brede ervaring in ecommerce en online self-service rollen neem ik kennis mee van o.a. conversie optimalisatie, web analytics, seo, sea, affiliate marketing, enterprise & onsite search, customer journey optimalisatie gecombineerde met business analyse en solution architectuur.
Ik werk vaak voor corporates waarin meerdere value streams, clans of afdelingen met elkaar samenwerken. het afstemmen van features en epics met andere product owners in het geval van afhankelijkheden, hoort daar uiteraard bij.
Ik ben als freelance product owner ook in het bezit van een door Scrum.org gecertificeerd PSPO certificaat.
Werk locatie
Vanuit Den Haag strekt mijn werkgebied zich tot Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.
Als papa vind ik het namelijk ook fijn om quality time met mijn dochter te besteden. Remote en hybride werkvormen passen daarom goed bij me. En vanzelfsprekend wil ik mijn team, stakeholders en het liefst ook klanten of eindgebruikers regelmatig fysiek kunnen ontmoeten.
Koffie & kennismaken
Interesse om mij in te huren als Freelance Product Owner? Ik kom graag langs om onder het genot van een bak koffie kennis te maken.
P.S.: Thee of een ander drankje mag natuurlijk ook!