SEO-strategie TUI onduidelijk
Reiskoning TUI is naar eigen zeggen marktleider in Nederland. Ieder bedrijf die dat kan zeggen, kan daar trots op zijn en tegelijkertijd ook waakzaam. Die positie vasthouden lijkt me geen eitje. Zeker niet met de wetenschap dat 80% van de consumenten het internet als oriëntatiebron gebruikt.
Dat zoekmachines, en in Nederland met name Google een belangrijke rol hierin spelen voor de reisbranche is geen geheim. Iedere reispartij die zichzelf maar met name de consument serieus neemt, zou dus goed vindbaar moeten zijn in Google. Dat dat niet altijd het geval is, bewijst een van Neerland krachtigste reismerken en onderdeel van de TUI-groep: Holland International. Hun website is met wel geteld 2 (!) pagina’s geïndexeerd door Google. Hoog tijd om dieper in de “World of Tui” te duiken.
Een krachtig merk kan naar mijn mening goed bijdragen aan het behalen van je omzetdoelstelling. Zonder bekendheid in de markt is de kans immers een stuk kleiner dat je wordt opgenomen in het oriëntatieproces van een consument. De komst van zoekmachines heeft hierin natuurlijk wel het een en ander veranderd. Niet bekend? Geen nood. Wanneer je goed je beste doet met zoekmachine optimalisatie (SEO) en zoekmachine adverteren (SEA) dan kun je een heel eind komen.
Ik checkte bij toeval onlangs hoe het gesteld is met een van de krachtige reismerken die Nederland rijk is: Holland International. Even los van het feit of je daar je vakantie zou boeken of niet, ik durf te stellen dat het met de merknaamsbekenheid van dat merk wel snor zit. Voor sterke merken geld wat mij betreft: zoek in Google op dat merk, en de nummer 1 positie in de organische en gesponsorde resultaten zouden ingenomen moeten worden door dat merk. Martin Air is daar een aardig voorbeeld van (zie afbeelding)
Wanneer je echter zoekt op “Holland International” krijg je het volgende te zien:
In Google Adwords wordt nog wel geadverteerd op de merknaam door Holland International maar wat is er aan de hand met de organische resultaten waar helemaal niets te zien is van Hollandinternational.nl?
Een snelle check in Google met het commando site:www.hollandinternational.nl leert ons dat er welgeteld 2 (geen tikfout, er staat echt twee) pagina’s door Google geïndexeerd zijn van de website van een van de krachtigste reismerken van Nederland! What’s happening, vraag je je ongetwijfeld af. De oorzaak is niet zo heel spannend voor iemand die de basics van online marketing kent. In de broncode van alle pagina’s wordt aan Google gewoon keihard gevraagd of ie alsjeblieft geen content wil indexeren en links naar andere pagina’s vooral links moet laten liggen. Dit doet Holland International door het gebruik van de robots-metatag te vullen met de waarde “noindex,nofollow”.
Wat gebeurt er wanneer je noindex,nofollow gebruikt
- Iedere pagina die deze metatage meekrijgt, wordt verwijderd uit de Google indexatie
- Opgebouwd PageRank voor die pagina wordt weggegooid
- De kracht van inkomende links van externe pagina’s domeinen draagt nergens aan bij
- Met als belangrijkste gevolg: geen traffic uit organische resultaten naar je domein en daarmee kostbare omzet die je misloopt. Zeker in een toch al zo competatieve markt met een conversie van rond de 0,5% is iedere extra vorm van zichtbaarheid dus absolute noodzaak!
Ik kon op één nadeel komen: tijd. Net als bij het bouwen van een website waar je met name veel tijd stop in het maken van een functioneel ontwerp (FO) en interactie ontwerp (IO) voordat het design gemaakt wordt, kost het maken van een customer flow tijd. De tijd betaalt zich echter makkelijk terug wanneer je voor verrassingen komt te staan tijdens je creatieve proces of erger, tijdens je campagne. Door het overzicht wat de customer flow je geeft, weet je wat waar gebeurd.
Herken je een aantal zaken hierboven? Maak dan eens zo’n customer flow samen met je media- en creatieve partners. Ik voer namelijk liever bij aanvang van het creatieve proces (of ervoor) een discussie over de inzet van middelen dan tijdens de executie van dit proces. Dan zijn de creatieve uurtjes (lees: financiële schade) namelijk al gemaakt. De customer flow helpt je dus om een campagne beter voor te bereiden en kan door tijdig knelpunten te signaleren geld en tijd besparen. Dat internal-linking belangrijk is voor het opbouwen van je PageRank in Google had je uiteraard al lang gelezen in mijn artikel met SEO-tips van begin april.
Ik heb uiteraard nagedacht over de reden van het plaatsen van de robots-metatag op deze manier. Waarom zou je Google vragen om geen content te indexeren? Ook daar had ik vrij snel en antwoord op gevonden. Dat antwoord begint op de radio waar je wordt platgegooid met die reclame die eindigt met “Arke.nl…dàgtutwel!”. Wanneer je Arke.nl bezoekt, zul je erachterkomen dat de producten én de content op www.arke.nl en Hollandinternational.nl gelijk is. In de basis wordt voor beide websites alleen een andere CSS-stylesheet gebruikt (zie afbeelding).
Vanuit die hoedanigheid begrijp ik goed dat je de eerder genoemde robots-metatag op deze manier gebruikt op Hollandinternational.nl omdat ik de kans groot acht dat Google een van beide pagina’s over hetzelfde product als duplicate-content zou beschouwen. In dat geval zou ik niet gekozen hebben voor de eerder genoemde “noindex,nofollow” metatag maar de sinds december 2009 beschikbare cross-domain-canonical-metatag. Door het gebruik van deze meta-tag ipv de noindex,nofollow-metatag, wordt de content van Hollandinternational.nl in elk geval wel geïndexeerd, maar zal de content lager geranked worden door Google wanneer als je in de canocial-metatag de pagina’s van Arke.nl als canonical opgeeft.
Maar los van een technisch alternatief. Waarom zou je de kracht van een merknaam als Holland International online niet breder in willen zetten. Een website met eigen content etc. Is dit niet hartstikke zonde? Of mis ik iets?
En dan Kras.nl
Binnen de TUI-groep is Holland Internationaal niet het enige domein waar opmerkelijke SEO-zaken gebeuren. Ook op Kras.nl zie ik zaken die ik niet begrijp. Op deze pagina van de Kras.nl-website kom ik onderaan het volgende item tegen:
Vreemdgenoeg linkt de “meer info” knop niet naar het domein Arke.nl zoals je zou verwachten. De link verwijst wel naar Kras-nog-meer-vakanties.nl. Dat blijkt echter weer een volle copy te zijn van de Arke.nl-website incl. Arke.nl-logo. T.b.v. het voorkomen van duplicate-content is ook op alle pagina’s van Kras-nog-meer-vakanties.nl de metatag noindex,nofollow toegevoegd. Wat is het nut van consumenten visueel gezien naar Arke.nl te sturen (content+logo+kleurstelling) maar mensen technisch naar een ander domein sturen. Waarom niet vanaf Kras.nl linken naar de desbetreffende pagina's op het Arke.nl-domein? Daarmee zou de pagina op Arke.nl weer een extra inkomende link krijgen wat weer positief bijdraagt aan de positionering van de Arke.nl-pagina’s in de organische resultaten van Google. Wat is überhaupt de toegevoegde waarde van het relatief onbekende domein Kras-nog-meer-vakanties.nl wanneer je zoekmachines vriendelijk verzoekt vooral geen content van dat domein te indexeren?
Samenvatting SEO-puntjes Hollandinternational.nl en Kras.nl
We hebben dus het volgende gezien:
- Gebruik van noindex,nofollow op www.hollandinternational.nl waarmee alle pagina’s verwijderd worden uit zoekmachines
- Links op Kras.nl verwijzen naar Kras-nog-meer-vakanties.nl waar de inkomende links niets waard zijn door ook weer het toepassen van de waarde noindex,nofollow in de robots-metatag
Advies aan de TUI-groep
- Naar aanleiding hiervan opnieuw overzicht van alle SEO-activiteiten in kaart brengen voor hele TUI-groep en dubbelchecken in hoeverre dit overeenkomst met de gekozen strategie
- Vervang waarde noindex,nofollow in huidge metatag door “index,follow” op website Holland International
- Voeg crossdomain-canonical-metatag toe op website Holland International
- Overweeg daarna om Hollandinternational.nl van eigen content te voorzien om de kracht van de merknaam en daarmee commerciële potentie van dit domein zo optimaal mogelijk te benutten. Het moet wel heel raar lopen wil je je businesscase hiervoor niet positief kunnen krijgen.
- Vervang op Kras.nl de verwijzingen naar Kras-nog-meer-reizen.nl voor verwijzingen naar Arke.nl t.b.v. SEO en PageRank
- Exit met Kras-nog-meer-reizen.nl voegt totaal niets toe aan het toch al brede domein-aanbod van de TUI-groep
Vragen aan jou
- Heb jij nog aanvulling?
- Hoe zou jij het aanpakken?
- Of is dit een briljante aanpak van TUI en heb ik wat over het hoofd gezien?